JANTEDRENGEN – En morders ransagelser

 

Cph Stage 2017  TEATRET VED SORTE HEST
31. MAJ – 03. JUN 2017
Ons-fre kl 20, lør kl 14 + kl. 20 
– køb billetten HER

 

Efter Aksel Sandemoses romaner ‘En flygtning krydser sit spor’ (1933) og ‘En sømand går i land’ (1931).

En ung mand, Espen Arnakke, går til søs fra Jante – den lille danske provinsby, hvor janteloven hersker. Han ender i Misery Harbor på Newfoundland, hvor han i jalousi myrder en mand ved navn John Wakefield. Den ekstreme handling får Espen til at stoppe op og tage sit liv op til overvejelse. Hvem er han, der er i stand til at tage et andet menneskes liv, og hvordan er han kommet dertil? Splittet og famlende stykker Espen erindringerne om sin opvækst i Jante sammen. Han vil huske alt præcis som det var…

Espen Arnakke krydser sine spor i forsøget på at blive fri af janteloven i en fabulerende, ekspressiv og udtryksfuld iscenesættelse.

 

Perspektiver på Espen Arnakke

En forestilling om oplevelsen af at være fremmed og udenfor det samfund, man vokser op i og alligevel er en del af. Hvilke konsekvenser kan følelsen af at være udstødt eller forkert få for et menneske? Og hvilke for vores samfund og fællesskab?

Alle danskere kender janteloven, men der er mange, der ikke kender det originale forlæg og historien om Espen Arnakke. Forestillingen er en montage af præcist udvalgt originaltekst fra Aksel Sandemoses to romaner sat i scene som dialoger, monologer eller koriske passager. Skuespillerne spiller tre afspaltninger af Espen Arnakke i forskellige aldre og stadier og skiftevis også de andre karakterer, der optræder i Espens erindring.

’Jantedrengen’ sætter fokus på den oplevelse af mindreværd og utilpassethed, der kan være baggrunden for så radikal en handling som at tage et andet menneskes liv. Espen ser ingen anden udvej end at slå John Wakefield ihjel. Iscenesættelsen skaber her en parallel til en aktuel krise i det moderne Danmark og Vesten, hvor voldsforbrydelser med baggrund i identitetskonflikter er blevet synlige. Hvad får f.eks. i 2015 den 22-årige Omar, en intelligent ung mand, til at angribe et debatarrangement på Østerbro? Vores tese er, at de unge mænds aggression i høj grad skyldes socialt underskud og mangel på anerkendelse. Denne sammenhæng demonstrerer Sandemose så rammende, at teksten stadig virker som en slags chok i dag.

Spilletid 85 min. uden pause. Forestillingen er fra 15 år (9./10. klasse) og opefter.

 

Medvirkende – Brian Hjulmann, Poul Storm, Stine Gyldenkerne

Forfatter – Aksel Sandemose

Koncept – Eva Littauer & Jonas Littauer

Manuskript & dramaturgi – Eva Littauer

Instruktion & scenografi – Jonas Littauer

Kostumer – Nanna Bernholm Nielsen

Lysdesign – Lars Egegaard Sørensen

Lyddesign – Simon Littauer

Presse – Tatjana Vang

Producent – Det Dramatiske Udgangspunkt v. Jonas Littauer

Co-producent – Thy Teater v. Niels Vendius

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfond, Københavns Kommune, Vesterbro Lokaludvalg

 

Urpremiere d. 22. marts 2017 på TEATRET VED SORTE HEST Vesterbrogade 150, 1620 København V

 

Hent undervisningsmateriale HER

 

Pressen skrev: 

Information (giver ikke stjerner)

”I den vellykkede dramatisering er det følelserne og personernes psykologiske reaktioner, der er i fokus. (…)  Skuespillertrioen er flot sammenspillet, så de løfter hinanden med deres forskelligheder – dynamisk og opfindsomt og legende energisk (…)  Jantedrengen er en følelsesbasker. Det ærlige er, at drengens åbne blik aldrig forhærdes. Som tilskuer bliver man selv ramt, hver gang Espen bliver slået af ord og sparket af træsko.”

 

Scenekanten  ★★★★

”Skuespillerne smelter sammen og bliver til vild symbiose af den samme mand. De skifter personlighed, som de skifter jakker, det er imponerende at følge med i. De leger med vores hjerner (…)  Forestillingen satte et eller andet i gang indeni mig. ’Jantedrengen’ kommer snigende og rammer dig, når du mindst venter det. Jeg er meget begejstret for manuskriptet, det har virkelig brændt sig fast.”

 

Teateravisen (giver ikke stjerner)

”Instruktør Jonas Littauer og de tre skuespillere (Stine Gyldenkerne, Brian Hjulmann og Poul Storm) laver en meget, meget aktiv og bevægelig forestilling. Det kan ikke nægtes, at der efterhånden bliver megen tekst, men den skifter effektivt og dynamisk mellem de tre. (…)  De 15-16-årige, som jeg så forestillingen sammen med, udtrykte stor begejstring til sidst og var lydhøre hele vejen gennem de 80-90 minutter, forestillingen varer. (…)  Man kommer hele vejen omkring et centralt værk i dansk litteratur, vi stifter bekendtskab med Jante og dets indbyggere, med morgensirenen fra fabrikken, med den ækle slagter Poul Himmelby, med Jensines selvmord, og ikke mindst Eva i Misery Harbour.”

 

Turné sæson 2017/2018:

16.01.2018 VESTFYENS TEATER, Aarup

17. + 18.01.2018 TEATER MOMENTUM, Odense

24.01.2018 MIDTLANDETS TEATERFORENING, Toftlund

25.01.2018 ÆRØ TEATERFORENING, Ærøskøbing

27.01.2018 BORNHOLMS TEATERFORENING, Rønne

30.01.2018 – 06.02.2018 THY TEATER, Thisted

07. + 08.02.2018 TEATER KATAPULT, Århus

09.02.2018 TEATERFORENINGEN BØGESTRØMMEN, Stege

 

Turnéinfos sæson 2017/2018:

Forestillingspris: 20.500 kr. + moms. Ved køb af flere forestillinger reduceres forestillingsprisen.

Turnéperiode: 15. januar – 30. juni 2018

Max. antal tilskuere: 250 publikummer

Scenekrav: (mindst) dybde 5m, bredde 6m, højde 3m

Formidlingsordningen: Ja

Garantiordningen: Ja

Refusionsordningen: Ja